Overgangsplager

Vi opplever perimenopausen, menopausen og postmenopausen på ulike måter. Og hva som hjelper er individuelt. 

Overgangsalderens alle faser med hormonendringer som er viktig å snakke om.

 I perimenopausen, begynner nivåene av østrogen å synke. Dette betyr at du ikke klarer å regulere kortisolnivået (stesshormon) i kroppen din like effektivt som før, noe som gjør deg mer sårbar for stress.

I tillegg medfører redusert østrogen og progesteron til en rekke endringer i kroppen, som påvirker kroppen både fysisk, følelsesmessig og mentalt, - som i seg selv kan være stressende for kroppen!

HukommelseDette kan være bekymringsfullt for mange som vanligvis har konsentrasjonsevnen, og det kan føre til problemer på arbeidsplassen eller i ens personlige liv. I tillegg kan noen føle noe bekymring for at dette er et tidlig tegn på mer alvorlige tilstander som Alzheimers.

Mens en rekke faktorer kan utløse konsentrasjonsvansker, er hormonsvingninger vanligvis grunnen til at dette skjer i overgangsalderen. Spesielt østrogen spiller en nøkkelrolle i de mange hjernefunksjonene.

Det er flere nevrotransmittere i hjernen som regulerer kognitiv funksjon, inkludert normalt minne og evnen til å konsentrere seg. Acetylkolin, serotonin og noradrenalin har alle vist seg å påvirke kognitive evner. Hvis det er mangel på disse nevrotransmitterne, kan det være en reduksjon i kognitiv funksjon, noe som kan føre til konsentrasjonsvansker.

Østrogen har en effekt på produksjonen av alle disse tre nevrotransmitterne. Når østrogennivået er tilstrekkelig, er produksjonen mer stabil.

I tillegg til de primære hormonelle årsakene bak konsentrasjonsvansker, kan mange ha konsentrasjonsproblemer som stammer fra andre overgangsplager. Søvnforstyrrelser og utmattelse kan gjøre en for utmattet til å konsentrere seg ordentlig om daglige oppgaver. Psykologiske symptomer som depresjon, angst eller panikkforstyrrelser kan også gi problemer med å konsentrere seg.

Man er også mer sårbar for stress i overgangsalderen, da nedgang i østrogen påvirker evnen til å håndtere stesshormonet kortisol. Stress påviker kognitiv funksjon.

Konsentrasjonsvansker tilskrives hovedsakelig svingningene i østrogen som påvirker nevrotransmitter-nivået i hjernen. Imidlertid er det mange medvirkende faktorer som kan påvirke konsentrasjonsnivået.


Søvnkvaliteten: I overgangsalderen ser vi fallet av to hovedhormoner, østrogen og progesteron. Disse hormonene påvirker søvnmønsteret på to forskjellige måter. Østrogen er viktig for å håndtere nivået av magnesium i kroppen. Dette er et kjemikalie som lar musklene slappe av. Et senket nivå av magnesium gjør det vanskeligere å sovne. Nedgang i østrogen gir redusert mengde av melatonin som regulerer døgnrytme og søvnen din. Fallende nivåer av østrogen er også den viktigste faktoren i å forårsake nattesvette, noe som kan forstyrre søvnsyklusen. Det antas også at dette kan forårsake pusteforstyrrelser under søvn, noe som resulterer i søvnproblemer som søvnapné.Progesteron er viktig for at du skal sovne og sovne. Med reduserte nivåer av progesteron vil du finne det vanskeligere å gli inn i dyp søvn, så selv om du ikke våkner om natten, er søvnen ikke så avslappet som den burde være. Kroppen din er mer sårbar på grunn av østrogennedgang, som generelt kan resultere i at følgende påvirker søvnen:• Hetetokter/svettetokter -etterfulgt av hjertebank • Muskel- og leddsmerter• Tørreslimhinner og urinveisinfeksjoner• Tankespinn• Et ikke balansert kosthold• Angst• Stress, bekymringer• For mye eller for lite trening. Kroppen din jobber hardt med å være i denne fasen og det kan være en belastning for kroppen din. Kroppen gir deg beskjed om at den trenger mer ro og hvile..


Hetetokter: Et resultat av mindre østrogen. Kan etterfølges av hjertebank. Hetetokter er et vanlig symptom på overgangsalderen som oppleves av 75% av kvinner i overgangsalderen, og kan beskrives som en plutselig følelse av varme eller varme i kroppen. Hetetokter kan komme alene, men ledsages ofte av nattesvette eller overdreven svetting om dagen.Hetetokter og svette kan også ledsages av hjertebank, kvalme, svimmelhet eller en generell følelse av uro. Hetetokter i overgangsalderen kan føles over hele kroppen, men påvirker oftest bare ansiktet og nakken. En hetetokt får kvinner til å føle seg 'varm' med rødhet i huden. Hetetokter følger ofte, eller bidrar som en av årsakene til svette i overgangsalderen.Ettersom hetetokter og svette i overgangsalderen er så fremtredende symptomer, brukes det ofte om hverandre. Men hetetokter gir varme og rødhet til ansikt og brystparti, og kanskje blir du litt svett på overleppen. Ved svettetokter renner svetten og mange kan i løpet av kort tid oppleve å bli gjennomvåt av svette. Begge deler kan påvirke nattesøvn. Og uten søvn, ja -da vet vi hvordan det går...Årsaken til hetetokter er ikke klar. Det som er kjent er at den delen av hjernen som registrerer og kontrollerer kroppstemperaturen (og andre kroppsfunksjoner) er hypothalamus.I overgangsalderen faller østrogennivået. Selv om det synes uklart, tror forskere at dette fallet i østrogen forårsaker en feil i måten hypothalamus oppdager kroppstemperaturen, noe som får den til å tro at du er for varm.Dette fører til en respons designet for å kjøle ned kroppen. Mer blod går til huden (en av årsakene til hetetokter og rødhet i huden) og svettekjertler begynner å virke (menopausal svette).


Smerter i kroppen, svimmelhet, hodepine: Østrogennedgang påvirker blodkar og nerveceller og kan gi hodepine. 

Den hormonelle ubalansen når du nærmer deg overgangsalderen er den vanligste årsaken til muskelsmerter. Ubalansen i østrogen og progesteron er den viktigste årsaken her. Mennesker mister hele tiden muskelmasse jo eldre vi blir, og prosessen går fortere i overgangsalderen fordi du mister østrogen. Dette hormonet virker nemlig også styrkende på muskler og bindevev. Samtidig finnes det flere nerveceller som gir smerte i bindevevet enn i musklene. Bindevevet består blant annet av østrogen og finnes overalt i kroppen. Det snor seg innimellom og inn i musklene og rundt om og i de indre organene og i leddene. I overgangsalderen blir bindevevet svakere, og derfor kan det oppstå stivhet og smerter som både utmatter og stresser kroppen.I tillegg vil mange kvinner i overgangsalderen begynne å merke hvordan de har fått en mindre rank kroppsholdning på grunn av f.eks. graviditeter, tunge løft, barn sittende på hoftene og stillesittende arbeid. Dette medfører at noen muskler er blitt for korte og noen for lange, og derfor blir de svake og dårlig koordinerte og sliter dermed på leddene dine.En dårlig kroppsholdning kan samtidig virke inn på pusten - som blir mer overfladisk - og dette bidrar også til å øke følelsen av stress i kroppen.Østrogen regulerer produksjonen av kortisol i kroppen. Dette er kjent som 'stresshormonet', og når østrogen er lav, øker kortisolnivået ditt, noe som kan føre til at du blir mer stresset og engstelig, to symptomer som er veldig vanlige i overgangsalderen. Høye nivåer av kortisol kan føre til at musklene dine anspennes og blir smertefulle. Økte nivåer av kortisol i kroppen er også kjent for å gjøre deg mer følsom overfor smerter, noe som får deg til å føle muskler og smerter lettere. Fallende østrogen kan også påvirke opptak og bruk av magnesium, og magnesium er viktig for riktig muskelfunksjon og muskelavslapping. Derfor kan lite magnesium forårsake muskelsmerter, muskeltretthet og muskelkramper. Deretter er progesteron. Dette hormonet hjelper deg med å holde kroppen fin og avslappet. Ettersom progesteronnivåene svinger og faller før og under overgangsalderen, kan du oppleve mer muskelspenning og smerte. Hormonelle og fysiske endringer i overgangsalderen kan også gjøre deg mer sannsynlig å gå opp i vekt og utvikle fett rundt midten. Denne ekstra vekten kan øke belastningen på både muskler og ledd, noe som resulterer i smerte og ubehag.Lavt jernnivå i kroppen kan også forårsake muskelsmerter. Smertene skyldes mangel på oksygen i musklene. Du kan be legen din om å sjekke jernnivået ditt for å utelukke dette. Mens muskelsmerter kan tilskrives overgangsalderen, er det viktig å vite at leddgikt ofte vises rundt samme alder som overgangsalderen, så det er lurt å få muskelsmerter, samt eventuelle leddsmerter kontrollert av legen din.


Nedstemthet: Det er helt naturlig i overgangsalderen. Kroppen produserer mindre østrogen og derav mindre serotonin, som regulerer sinnstilstanden vår. 


Uro, depresjon, angst: Hjernen vår har østrogenreseptorer som påvirkes av liten tilgang på østrogen. Østrogen og progesteron beskytter oss kvinner både psykisk og fysisk. Nedgang i disse hormonene gjør oss sårbare. Det gir nedgang i serotonin -som påvirker sinnstilstand, nedgang i dopamin -som utskilles i hjernen og er knyttet til følelsen av behag og tilfredshet, og melatonin som påvirker søvn. Alt dette gjør oss ekstra sårbare for påvirkninger og stress i denne perioden av livet. 

Tørre slimhinner i underlivet (vaginal atrofi) : Skjeden føles tørr. Når østrogennivået er lavt, utskiller skjeden mindre fuktighetsgivende sekret. Dette kan medføre tørrhet i skjeden og smerter, som særlig føles under samleie. Brennende følelse, sårhet og sexlivet kan få seg en nedtur. 

Skjeden har lavere surhetsgrad: Skjeden trenger et surt miljø og dermed lav pH-verdi for å være beskyttet mot infeksjoner. Når østrogennivået faller, faller surhetsgraden i skjeden også. Det betyr at du lettere får infeksjoner og betennelser som forårsaker smerte, hevelse, rødme og svie. Det samme kan forekomme i urinrøret, hvor det fører til urinveisinfeksjoner.

Det er mindre kollagen og elastin: Når kollagen- og elastinnivået faller blir skjedeveggen tynn og skjør. Hud og vev blir mindre fleksibelt, noe som kan medføre kløe, ømhet, rifter og blødning.

Blæren svekkes. Musklene nederst i urinrøret svekkes og skrumper, slik at det er mindre styrke i musklene. Sammen med et fall i kollagennivået, kan dette svekke urintrykket og forårsake inkontinens. (hentet fra mittunderliv.no)

Alt dette kan i stor grad påvirke sexlivet, både lyst, seksuell glede, kan føre til tristhet, savn, påvirke selvbilde, relasjon til partneren og livskvalitet. Her finnes det ulike løsninger og hjelpemidler.


VektøkningVektøkning er helt normalt når vi nærmer oss overgangsalderen. Faktisk vil opptil 90% av menopausale kvinner oppleve vektøkning til en viss grad. Denne ekstra vekten fordeler seg vanligvis ikke jevnt over hele kroppen, men akkumuleres i stedet rundt magen. Dette betyr en økt helserisiko.

Selv om alderen i seg selv kan føre til vektøkning fordi forbrenningen reduseres når muskelmassen går ned (fra ca 30 års alderen), skjer det noe med oss i overgangsalderen. Et fall i østrogen og progesteron kan øke appetitten og få oss til å spise opptil 67% mer, ifølge en studie. 

En økning i appetitt kombinert med et langsommere stoffskifte med overgangsalderen kan føre til vektøkning. 

Østrogen: Siden eggstokkene produserer mindre østrogen, prøver kroppen å trekke østrogen fra andre østrogenkilder. Fettceller kan produsere østrogen, så kroppen jobber hardere for å konvertere kalorier til fett for å øke østrogennivået. Dessverre forbrenner ikke fettceller kalorier slik muskelceller gjør, noe som fører til vektøkning.

Progesteron: Oppblåsthet er ofte knyttet til overgangsalderen fordi vannvekt og oppblåsthet kan skyldes en reduksjon i progesteronnivået. Selv om dette ikke faktisk fører til vektøkning, kan klær føles litt strammere, og man kan føle seg tyngre.

Testosteron: Mengden av dette hormonet øker ved overgangsalderen. Det er ansvarlig for å omfordele vekten til midtsnittet i stedet for til hoftene.
Kroppen bruker mye energi på å være i denne livsfasen som innebærer periomenopause, menopause og postmenopause. Gassen er PÅ, og det blir ekstremt viktig å aktivere AV-knappen. 

Så egenomsorg er viktig i denne fasen. Roe ned nervesystemet og redusere stressfaktorer. 

Det som hjalp for meg var verktøy som roet nervesystemet; uansett om opplevelsen var et resultat av hormonendringer/overgangsalder, eller om det var stress som utløste eller forsterket hormonendringene. 

Jeg har sosialfaglig utdannet, med videreutdanning i psykisk helse, Yogalærer, coach, og har erfaring med å sette Nada-øreakupunktur som supplerende behandling mot stress, uro, søvnforstyrrelser mm.

Jeg bestemte meg for å sette øreakupunktur på meg selv da nålene virker hormonbalanserende og roer nervesystemet. Jeg kombinerte dette med bodyscan-meditasjon for å aktivere/trene Av-knappet (det parasympatiske nervesystemet) stilne tanker, bli mer bevisst kroppen og dens signaler, pusten, ta sunne valg for meg selv. Og jeg ble bedre! Hetetokter avtok etter kun to «behandlinger», jeg følte meg mer balansert, fikk mer ro og bedre nattesøvn.

Senere hjalp jeg venner som hadde god effekt spesielt med tanke på hetetokter, nedstemthet og søvn. 

Og dette ønsker jeg å dele med flere! Jeg hadde flere grupper i høst med kombinasjonen øreakupunktur/bodyscan-meditasjon, med effekt som:

• Bedre søvn

• Mindre hetetokter

• Mindre nedstemthet og humørsvingninger


Overgangsalder

Normalt at:

 • du får humørsvingninger
 • du i perioder føler deg nedfor
 • du raskere blir irritert
 • du gråter uten grunn
 • du kan kjenne på angstfornemmelser
 • du har hukommelses- og konsentrasjonsproblemer
 • du lettere blir stresset
 • du raskere blir utslitt
 • du får nedsatt sexlyst

Noen symptomer kan være:

 • Hodepine og migrene
 • Søvnproblemer
 • Dårligere syn
 • Tynnere og mattere hår
 • Tørr hud
 • Hete- og svettetokter
 • Ledd- og muskelsmerter
 • Lett for å legge på deg
 • Blærekatarr
 • Blødningsforstyrrelser
 • Tørrhet i skjeden

Mer om overgangsalderen i linker nede på siden.

Følg meg gjerne:

https://www.facebook.com/Champagne-hetetokter-113007957197730

Jeg tilbyr øreakupunktur med eller uten kroppsskanning-meditasjon


NADA-akupunktur 

-er en standardisert øreakupunkturmetode, som består av fem kinesiske ørepunkter. Overordnet er NADA kjent som en recovery-metode som gir stresslindring samt er et viktig fundament i personlig utvikling og håndtering av følelser og kriser. NADA er en forkortelse for National Acupuncture Detoxification Association, og modellen ble utviklet i 1970 på Universitetssykehus Lincoln i New York. Den benyttes i dag som supplerende behandling over hele verden, bl.a. på sykehus, i sosialt arbeid, på behandlingsinstitusjoner, i terapeutisk arbeid, i fengsler og i katastroferammede områder - bl.a. også etter 9/11 i New York, da NADA ikke forutsetter samtaleterapi og derfor ikke re-traumatiserer. NADA er en katalysator, som hjelper kroppen og sinnets egne selvhelbredende egenskaper. Reguleringen skjer bl.a via det autonome nervesystemet, kroppens hormoner og transmitterstoffer.  

NADA-akupunktur har vist seg effektiv ved bl.a.:

• Stress, tankemylder, fysisk og psykisk uro, angst, nervøsitet, søvnforstyrrelser og spenningstilstander

• Avhengighet/abstinenser (Sukker, nikotin, koffein, alkohol mm)

• Overgangsplager, premenstruelt syndrom

• Depresjon og depresjonslignende tilstander


Obs: dersom du er blodgiver, kan du ikke motta Nada-øreakupunktur.


Avspenning/kroppscanning

For nervesystemet er avspenning viktig. Det er da kroppens restitusjons funksjoner kan aktiveres. Om vi aldri lar kroppen få hvile vil den være i en konstant tilstand av aktivitet som bl.a. kan føre til stress, tretthet, hodepine, humørsvingninger og mageproblemer. Fordeler med avspenning:

• Det er enklere å finne tak i pusten

.• Gir bedre konsentrasjon og hukommelse

Økt kroppsbevissthet og fortåelse av kroppens signaler, spesielt ved tankemylder og høyt stressnivå.

.• Gir mer energi og gjør at du føler deg roligere og i bedre humør

.• Minsker uro og negative tanker.

• Styrker immunforsvaret.

Guidet avspenning hjelper kroppen til å finne ro, pusten til å bli dypere, tankene til å stilne. 


Hvordan foregår gruppetimene

Ta på deg behagelige klær. Jeg har ullmatte/pledd, men du kan ta med din egen matte/pledd, pute og ullsokker om du ønsker. Vask hendene med antibac når du kommer. Du vil sitte på en stol når jeg setter i nålene. Finn deg deretter en plass på en av ullmattene og en komfortabel stilling på ryggen. Hvis du heller vil sitte på en stol, så send meg en melding om det. Ta gjerne en tur på toalettet først. Av erfaring, har behandlingen en utrensende effekt. Det er også helt ok å ta et toalettbesøk underveis. Dersom dere ønsker å fjerne nålene under timen eller kjenner at en nål detter ut, strekk opp en hånd, eller si i fra -så ordner jeg det. Eller om du må gå, går du ut i stillhet, tar selv ut nålene og legger de i beholder på toalettet. Her er ingen kontraindikasjoner. Hvis du går på blodfortynnende, kan du blø litt når vi ta ut nålene. Jeg vil etter å ha satt inn nålene guide dere gjennom en avspenning, så vil vi være i stillhet en stund, tilsammen ca 60 min. Deretter vil jeg ta ut nålene mens dere ligger på matten. Hvis noen lurer på noe, så er det bare å sende meg en mail/melding. 

Gruppe-timer kan også tilbys uten kroppskanning/meditasjon. Da ligger/sitter du i stillhet mens du lytter til musikk. 

Induviduelle timer: Jeg setter i øreakupunktur mens du sitter på en stol. Deretter kan du velge å sitte på stolen eller ligge på behandlingsbenk eller matte i ønsket tid. Akupunktur kan gis med eller uten kroppsskanning.

Velkommen :) 

Se Prisliste